Fale dunaju z gruszką

Monika
Ciasta
11.12.2015 22:40
Fale dunaju z gruszką

składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 3-4 nieduże gruszki krem 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru 100 g miękkiego masła polewa 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 3 łyżki kakao Gdy masło się rozpuści zdjąć rondelek z ognia, dodać kakao i energicznie wymieszać aby składniki się połączyły. Gotowe ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto z gruszkami. Znane pyszne ciasto, które jest łatwe w przygotowania a do tego fajnie prezentuje się na talerzu. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, wystudzić. Moja wersja jest z gruszkami ale można dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka, funkcja góra dół. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Dodać jajka i zmiksować, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzony budyń.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/12/fale-dunaju-z-gruszka.html