PIERNIK KAKAOWY Z POWIDŁAMI

Kasia
Ciasta
10.12.2015 21:12
PIERNIK KAKAOWY Z POWIDŁAMI

Wykonanie: - do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz dżem porzeczkowy (powidła), całość miksujemy , - masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik z połowy składników i użyłam kwadratowej formy 24x24cm, natomiast autorka użyła formy 19x30cm, a z reszty ciasta upiekła jeszcze 6 babeczek) - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową - gotowy piernik studzimy i dopiero zimny przekrawamy na pół i smarujemy powidłami, a wierzch polewamy polewą czekoladową. 2 czubate łyżki kakao - 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników - 1 łyżeczka cynamonu - 1 szklanka mleka - 1 szklanka oleju roślinnego - 3 jajka - ½ - ¾ słoiczka dżemu porzeczkowego ( ja dodałam powidła śliwkowe) - słoiczek (250-300g) powideł śliwkowych do przełożenia piernika - 80 g masła - 240 g gorzkiej czekolady

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2015/12/piernik-kakaowy-z-powidami.html