Zakwas na żurek

Agata
Przetwory
08.12.2015 9:29
Zakwas na żurek

Jeśli chcemy przyspieszyć kiszenie możemy dodać aktywny zakwas do chleba lub kawałek razowego chleba, ale koniecznie musi on być na zakwasie, broń Boże drożdżowy. A na blog już też inna zupa na zakwasie, czyli zalewajka → Przygotowanie własnego zakwasu nie wymaga wiele zachodu, trzeba tylko pamiętać, żeby raz dziennie go zamieszać, a mąkę razową kupimy dziś w każdym większym sklepie. Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 1 litr przegotowanej zimnej wody 1 szklanka mąki żytniej 2000 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Oczywiście możemy pójść na łatwiznę i kupić taki gotowy w sklepie, ale to już nie to samo.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/zakwas-na-zurek.html