Tiramisu orkiszowe

Marzena
Ciasta
25.11.2015 18:35
Tiramisu orkiszowe

Składniki: Biszkowopt: - Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 łyżki - Cukier brązowy- 2 łyżki - Jajka- 2 sztuki - Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Krem tiramisu: - Jajka- 2 sztuki - Serek mascarpone- 250g - Ksylitol- 2 łyżki - Kakao/karob - Kawa - 1 łyżka - Żelatyna- 1 łyżeczka - Gorąca woda- 3 łyżeczki Przepis: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać cukier- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Nie jestem w stanie z niego zrezygnować, dlatego postanowiłam przerobić kiedyś wykorzystywany przeze mnie przepis na taki, który pozwoli mi rozkoszować się tym smakołykiem bez wyrzutów sumienia. Zatem tradycyjne biszkopty zamieniłam na biszkopt przygotowany na bazie mąki orkiszowej, natomiast cukier wymieniłam na ksylitol. Jeden kawałek ciasta (1/4 całości) dostarcza: B-10,5 g T-31 g W-15,5 g E- 375,5 kcal WW-1,5 Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 22 minut w temperaturze 180 stopni C. Białka ubić i dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką, aż do połączenia składników. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do masy serowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/11/tiramisu-orkiszowe.html