Katarzynki w polewie czekoladowej

Agata
Ciasta
24.11.2015 21:06
Katarzynki w polewie czekoladowej

czubata łyżka miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika przyprawy do piernika domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 7 g suszonych drożdży 25 g masła Wykonanie: Cukier, masło i miód rozpuszczamy w rondelku, pod koniec dodajemy przyprawę do piernika. Pierniczki wyszły doskonałe, tuż po wystygnięciu są lekko twardawe (takie też są pyszne), ale już następnego dnia po nocy w puszce miękną. Do tej pory piekłam katarzynki z dodatkiem proszku do pieczenia, ale na forum cincin znalazłam przepis, który wykorzystuje drożdże. Robi się je bardzo łatwo, ciasto nie musi leżakować, od razu możemy wałkować i piec. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka cukru 1 Jeśli do przepisu wykorzystamy świeże drożdże również nie robimy zaczynu, tylko kruszymy drożdże od razu do ciasta. Jak co roku, aby wprawić się w ten świąteczny nastrój piekę pierniczki katarzynki. Zapach, który się rozchodzi po domu od razu nastraja nas świątecznie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/pierniczki-katarzynki.html