Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

Ewelina
Ciasta
15.11.2015 17:51
Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 250g schłodzonego masła 3 żółtka 1-2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 4 szklanki mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Ciasto kruche jest delikatne i dosyć cienko trzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Dodać żółtka, śmietanę (najpierw 1 płaską łyżkę, jak ciasto będzie się kruszyło, wtedy dodać 2. łyżkę; jeśli ciasto będzie klejące dodać jeszcze trochę mąki) i szybko zagnieść ciasto. 6. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej między dwoma foliami, patrz film) lub na stolnicy, podsypując mąką i ułożyć je na budyniu. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodatkowo: 7 umytych, niedużych jabłek cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. 2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół. 7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (masa budyniowa może się trochę przykleić do papieru, więc proszę ją oddzielić nożem). Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. 5. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałki (patrz film). Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam… Zapraszam na FILM.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/jablecznik-z-budyniem-na-kruchym-ciescie.html