Pijana zakonnica

Ewelina
Ciasta
13.11.2015 9:21
Pijana zakonnica

Składniki

BISZKOPT:

7 jaj

7 łyżek cukru

3 łyżki mąki tortowej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka octu winnego

Białka ubij, stopniowo dodawaj cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.

Piecz w brytfannie o wymiarach 26-28 przez ok 45 minut w 160 stopni, bez termoobiegu 180.

Gdy lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrób otwory na około połowę wysokości.

KREM:

szklanka wody

pół kostki margaryny (można zamienić na masło)

2 łyżki kakao

pół tabliczki gorzekiej czekolady,

szklanka cukru

ok 100-200 ml wódki

Przepis

Do rondla wlej ok. pół szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełóż do metalowej miski, następnie umieść ją na rondlu.

W ten sposób rozpuścimy składniki na parzę i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlej wódkę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Letni krem przelej na biszkopt, tak aby zakrył otwory.

WIERZCH

0,75litra śmietanki kremówki( 3 opakowania)

1 fix do śmietany

1 czubata łyżka cukru pudru

+ dwie kokosowe princessy ( lub inny tego typu batonik)

Śmietanę ubij z cukrem i fixem, wyłóż na wierzch ciasta. Wyrównaj wierzch. Na koniec posyp ciasto startym batonikiem i pozostaw w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną