Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i mięsem mielonym - Pobite Patelnie

Tomasz
Zapiekanki
12.11.2015 13:10
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i mięsem mielonym - Pobite Patelnie
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

sos

3 ząbki czosnku

1 cebula

1/2 marchewki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka oregano

1 łyżka ostrego sosu lub pasty chilli

1 łyżka oliwy lub oleju

2 puszki pomidorów krojonych

1 koncentrat pomidorowy 100 gm

3 listki laurowe

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Warzywa

1 marchewka

3 cebule

100 gm kukurydzy

0,5 pieczarek

1 bakłażan

mięso

1 kg wieprzowo-wołowego

Przepis

Czosnek , cebule , marchewkę , oliwę , oregano zioła , ostry sos zbindować na mazie , do garnka wlać to co zmixowaliśmy podsmaży 1 minute i dodać 2 puszki pomidorów połowę koncentratu . Dusić na małym ogniu 20 min

W tym czasie marchewkę, cebule, pieczarki, bakłażana i kukurydze kroimy w paski lub kostkę i zasmażamy po 3 minuty solimy i pieprzymy , dodajemy paprykę czerwona 1 łyżeczkę . Mięso mielone też smażymy dodając resztę koncentratu sól i pieprz do smaku.

warzywa i mięso dajemy do większego garnka i zalewamy naszym sosem dusimy wszytko 20 min dodając 3 listki laurowe. Po tym czasie sprawdzamy smak i doprawiamy sola i pieprzem.

Pokrojone ziemniaki układamy na dnie naczynia na to polewamy naszym farszem i posypujemy serem :) i tak aż do wyczerpania składników. Na koniec okrywamy folia aluminiowa nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na 30 min na 220 s po tym czasie zdejmujemy folie posypujemy serem żółtym i zapiekamy bez foli 10 min

Smacznego :))

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną