ROGALE MARCIŃSKIE

Kasia
Ciasta
10.11.2015 16:40
ROGALE MARCIŃSKIE

Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 2 - 3 łyżki gorącej wody - suche drożdże dodajemy do ciepłego mleka i zostawiamy na 10 minut aby się rozpuściły, następnie dodajemy jajko i ekstrakt wanilii i wszystko delikatnie mieszamy - mąkę , cukier oraz szczyptę soli, mieszamy w dużej misce dodajemy 2 łyżki masła, które rozcieramy palcami razem z mąką, następnie dodajemy rozczyn drożdżowy - wyrabiamy ciasto bardzo krótko - tylko do połączenia składników, powinno pozostać lepiące - formujemy z niego prostokąt, który owijamy szczelnie folią i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę - schłodzone ciasto przekładamy na stolnicy/matę silikonową i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x15, tak aby krótsza strona stanowiła górę i dół - masło rozsmarowujemy równomiernie na cieście zostawiając po ½ cm marginesu dookoła - składamy ciasto zaczynając od krótszego boku czyli składamy ⅓ ciast od góry, następnie składamy dolną część tak aby przykryła to złożenie ( tak jak składa się kartkę papieru na trzy), dobrze sklejamy brzegi i delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 25x17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypania i składamy ciasto tak jak poprzednio na trzy , schładzamy przez 45 minut - cały proces powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut - po ostatnim złożeniu , ciasto dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin , a najlepiej na całą noc - ciasto wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed robieniem rogali Wykonanie nadzienia: - mak i orzechy włoskie sparzamy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i odsączamy, mielimy dwukrotnie razem z migdałami - masę marcepanową rozcieramy mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy zmielony mak z orzechami, okruszki biszkoptowe oraz posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy , na koniec dodajemy śmietanę ale tylko tyle aby uzyskać dość zwartą plastyczną masę która nie powinna być zbyt płynna , ani zbyt twarda, dlatego najlepiej dodawać śmietanę stopniowo do masy. Wykonanie rogalików: - ciasto na rogale rozwałkowujemy na prostokąt około 65x34 i przecinamy go przez środek tworząc dwa podłużne prostokąty, każdy z nich kroimy na około10-12 trójkątów - nadzienie rozsmarowujemy na trójkach zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkątów, zwijamy rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka - rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia do podwojenia objętości około 1h do 1 ½ - wyrośnięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem, pieczemy 20 minut, aż się ładnie zezłocą w piekarniku nagrzanym do 180ºC - upieczone rogale wykładamy na kratkę i jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy posiekanymi migdałami i gotowe

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2013/11/rogale-marcinskie_11.html