Wieniec drożdżowy z powidłami i migdałami

Łukasz
Ciasta
05.11.2015 21:10
Wieniec drożdżowy z powidłami i migdałami

SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła 250 ml ciepłego mleka kilka kropel esencji migdałowej Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych garść obranych migdałów ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE Zaczyn Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą dokładnie rozprowadzamy. Formowanie i pieczenie Po tym czasie ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto. Nożem roladę przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając łączenie na jednym z końców. A następnie posmarować nim wyrośnięte drożdżowe ciasto, zapleść je w kształt wieńca, a na końcu upiec. Na koniec odkrawamy kawałeczek ciasta dla siebie, zasiadamy w fotelu i cieszymy się słodkim zakończeniem dnia. Czy może być coś wspanialszego w jesienny wieczór niż kawałek drożdżowego ciasta z najwspanialszymi domowymi powidłami śliwkowymi? 🙂 Wieniec drożdżowy z powidłami i migdałami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Jeśli tak jak ja, macie już domowej spiżarni kilka tuzinów domowych przetworów, to polecam dłużej nie czekać i otworzyć jeden słoiczek już dziś. Lukrowanie Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotowujemy lukier. Odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2015/11/wieniec-drozdzowy-z-powidami-i-migdaami.html