Kołacz węgierski

Tomasz
Ciasta
03.11.2015 20:35
Kołacz węgierski
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

ciasto :)

260 g mąki pszennej

110 ml mleka

15 g drożdży świeżych

3 łyżeczki cukru

1 jajko

30 g masła

posypka :)

czekolada

wiórki kokosowe

orzechy

Przepis

Do miski wsypujemy mąkę wbijamy jajo dodajemy masełko i 3 łyżki cukru w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do naszej mieszanki wyrabiamy wszytko tak by ciasto było gładkie i świecące i nie przyklejało nam się do raczek :) ( wyrabiamy min 10min ) wkładamy do misy na godzinę czekamy aż wyrośnie :) w ciepłe miejsce

Gdy już mamy nasze ciasto wałkujemy i dzielimy je jak na filmie w paseczki pasek powinien mieć z 3 do 5 mm :) jak będzie za grube to w środku nie urośnie.

Teraz bierzemy wałek kuchenny drewniany myślę ze może być tez butelka jak ktoś nie ma i zawijamy w filie aluminiowa. Teraz nasze paseczki zawijamy jak na filmie żeby nachodziły na siebie gdy już mamy cały wałek to rolujemy je delikatnie o blat :)

Rozgrzewamy piekarnik na 180s i wkładamy naszego kołacza ja położyłem go na patelni dużej żeby był jak na grillu :) obracałem co 3 minuty z rożnych stron a pieczemy go od 10min do 15 zależy trzeba sprawdzać cały czas :)

W tym czasie rozpuszczamy jedna tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i do oddzielnego naczynia posypałem wiórki kokosowe z orzechami :) to będzie nasza panierka wyjmujemy kołacza smarujemy czekolada i obtaczamy w naszej mieszance smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną