Idealne pierogi ruskie

Paulina
Obiad
02.11.2015 20:12
Idealne pierogi ruskie

Składniki

Ciasto pierogowe

Składniki na około 30 pierogów

mąka 200 g

oliwa 2 łyżki

wrząca woda 1/2 szklanki

na około 60 pierogów

mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki

oliwa 3-4 łyżki

wrząca woda 250 ml

sól 1 łyżeczka

Farsz na pierogi ruskie :

ziemniaki 1 kg

ser biały 500 g

sól i pieprz do smaku

cebula 2

oliwa do smażenia

Przepis

Przygotowanie

Mąkę i sól przekładam na stolnicę, robiąc kopczyk z dołkiem, do którego wlewam gorącą wodę. Gorącą wodę wlewam ostrożnie i stopniowo, mieszając łyżką zagarniając mąkę do środa. Kiedy mąka zbierze całą wodę ciasto zagniatam dłońmi ( ciasto będzie gorące ), w razie potrzeby podsypując mąką – raczej nie będzie to konieczne. Ciasto zagniatam parę minut, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto trzymam pod przykryciem, najlepsza będzie bawełniana ściereczka. Dzielę na parę części, z każdej rozwałkowuję cienko placek około 2-3 mm, wykrawam krążki od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia. Na każdy krążek na środku nakładam małą łyżeczkę farszu, zlepiam dokładnie brzegi tak, aby farsz się nie wydostał na linię zlepienia. Przykrywam ściereczką gotowe do gotowania pierogi, aby nie wyschły.

Gotuję większą partię w osolonym wrzątku ( około 15 sztuk). Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnie wody, po 2 minutach wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej, podaję ze skwarkami lub cebulką.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram myję, gotuje do miękkości dzień wcześniej. Pozostawiam wystudzone pod przykryciem. Następnego dnia ziemniaki i ser wyciskam przez praskę, lub mielę maszynką. Cebulę podsmażam na złoty kolor, dodaje do farszu, doprawiam do smaku.

Boczek kroję na drobną kostkę, podsmażam do wytopienia tłuszczu dodaje cebulę pokrojoną w kostkę smażę do miękkości.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną