Pulpety z indyka na pieczonych warzywach

Beata
Obiad
01.11.2015 0:32
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach

Składniki Pulpety 700 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, oregano, koperek i majeranek. Warzywa 6 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 czerwona papryka sól pieprz olej Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Sos serowy 300 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera typu gouda sól pieprz Śmietanę wlać do rondelka i podgrzać, a następnie dodać starty na tarce ser i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem serowym. Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Z mięsa uformować niewielkie pulpety i obtoczyć w bułce tartej. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotleciki z każdej strony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/11/pulpety-z-indyka-na-pieczonych-warzywach.html