Szarlotka z ajerkoniakiem

Anna
Ciasta
31.10.2015 16:10
Szarlotka z ajerkoniakiem

Ciasto: - 40 dag mąki pszennej - 20 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 4 żółtka - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę,proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem. Masa budyniowa: - 2 szklanki białego wina - 2 szklanki soku jabłkowego z kartonu - 2-3 jasne budynie bez cukru Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Masa śmietanowa: - 1/2 l śmietany kremówki - cukier do smaku tj ok 2-3 łyżki - puszka brzoskwiń - ajerkoniak - 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix (ja zrezygnowałam) Ciastem dokładnie wyłożyć dno i całe boki blaszki,ułożyć połówki jabłek,wolne miejsca przykryć pokrojonymi jabłkami,zalać je gorącym budyniem i piec ciasto w 180st C przez ok 50 min. Połówki jabłek zatopione w budyniu,który bardziej przypomina kisiel,delikatna masa ze śmietany z brzoskwiniami,całość polana ajerkoniakiem... Nie jesteśmy z mężem zbytnio smakoszami ciast z jabłkami,wolimy inne słodkości. Śmietanę ubić,dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę.masę równo rozłożyć na upieczonym i dobrze wystudzonym cieście. Z wina można zrezygnować i zastąpić samym sokiem jabłkowym,będzie taniej i dla dzieci.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/10/szarlotka-z-ajerkoniakiem.html