Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto

Malgorzata
Przepisy
22.10.2015 11:12
Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto

Czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli Porcje: 4 Składniki: - 1 szklanka białej fasoli (moczonej 12 godz.) lub 1 puszka, - Oliwa Monini White Truffle, - 250 g ziemniaków, - 1,5 l bulionu, - ½ szalotki, - 1 ząbek czosnku, - 8 gałązek świeżych ziół (tymianek, majeranek) lub po pół łyżeczki suszonych, - Sól i biały pieprz do smaku, Aromatyczna fasolowa truflowa będzie rewelacyjnie smakowała przygotowana z moczoną fasolą jak i z fasolą z puszki. - W międzyczasie na suchej patelni wysmażyć szynkę pokrojoną w cienkie paski, odłożyć na talerz. - Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać szklanką wody, ugotować do miękkości z gałązkami ziół i solą (ok. 10 minut). Dodatek oliwy aromatyzowanej białą truflą zmieni nudną zupę w wykwintne danie, które możecie ugotować w ciągu 15 minut. Fasolowa z dodatkiem ziół i pikantnych przypraw może poprawić humor i sprawić, że temperatura otoczenia wzrośnie o kilka stopni :). Dodatkowo oliwa zapobiegnie atakom głodu, a przez to podjadaniu i efektowi jo-jo, o czym powinny pamiętać osoby na diecie i zainteresowane zdrowym odżywianiem. - Przelać do miseczek, na środku położyć po porcji kiełków pora, paseczki prosciutto, polać oliwą Monini aromatyzowaną białą truflą. Zamiast szynki możecie dodać małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Z białą truflą znakomicie łączy się smażone prosciutto i ostre kiełki pora.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/01/fasolowa-truflowa-z-kiekami-pora-i.html