Ciasto "Wiśniowa fantazja".

Joanna
Ciasta
21.10.2015 11:26
Ciasto "Wiśniowa fantazja".

Polecam :) Składniki: na biszkopt: - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki maku - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka gorącej wody na masę budyniową: - 5 żółtek jaj - 1/2 l mleka - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 250 g masła na galaretkę wiśniową: - 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu) - 1,5 szklanki wody - 2 galaretki wiśniowe - 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu na polewę: - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z szczyptą soli na sztywną pianę. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Znalazłam przepis na to ciasto na blogu Moje Ciacho i tak mi się spodobało, że musiałam je upiec. Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i wylewamy ją na masę budyniową. Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i wylewamy ją na masę budyniową. Żółtka zaś mieszamy z olejem i wodą w miseczce i powoli dodajemy do białek, nadal ubijamy do połączenia całości. Do miseczki nalewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Do miseczki nalewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Nie pożałowałam decyzji, a wręcz przeciwnie chce, żeby jeszcze więcej osób poznało ten przepis, bo ciacho jest naprawde pyszne i na dodatek bardzo efektowne. Pozostałą część mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. Pozostałą część mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę z żółtek. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę z żółtek. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i kiedy już ostygnie przecinamy wzdłuż na pół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/10/ciasto-wisniowa-fantazja.html