Zielone risotto

Mikołaj
Obiad
14.10.2015 10:13
Zielone risotto

Na patelni rozgrzej łyżkę masła z oliwą, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając. Jeśli nie masz czerwonego lub zielonego pieprzu, po prostu ich nie dodawaj - danie będzie także przepyszne - delikatny groszek, lekko pikantne pory, zeszklona cebula świetnie się komponują z jędrnymi ziarenkami ryżu arborio. Po około 15 minutach takiego gotowania i mieszania czas ryż powinien być lekko twardy - dodaj wtedy mrożony lub świeży groszek, pesto, czerwony pieprz. Dodaj pierwszą szklankę bulionu i dalej gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do wchłonięcia płynu. Zestaw risotto z ognia, dodaj łyżkę masła, połowę parmezanu (zostaw 2 łyżki do dekoracji) i natkę pietruszki, wymieszaj. Gdy cebula i por staną się szkliste (ale nie zrumienione) dodaj ryż.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniammniam.com/Zielone_risotto_bardzo_wiosenne___-17231p.html