Sernik jeżynowy

Małgorzata
Ciasta
11.10.2015 16:44
Sernik jeżynowy

Składniki

Spód:

300 g czekoladowych ciastek degistve

80 g masła

Sernik:

700 g twarogu

250 g mascarpone

400 g jeżyn

200 g cukru pudru*

4 jajka

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wierzch:

330 g śmietany 18%

2-3 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki pasty z wanilii

Przepis

Spód:

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno jak i boki tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy spód jak i boki tortownicy, dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Sernik:

Jeżyny rozdrabniamy na gładki mus. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Twaróg dwukrotnie mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i mus jeżynowy. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę.

Wierzch:

Schłodzoną śmietanę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder pastę z wanilii. Miksujemy na wysokich obrotach, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną polewę odstawiamy do lodówki.

Po godzinie pieczenia polewę wylewamy na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik możemy ozdobić świeżymi listkami mięty i świeżymi jeżynami.

* ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Wszystko również zależy od kwaskowatości jeżyn.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną