Placki z dyni i cukinii

Ewelina
Obiad
05.10.2015 20:13
Placki z dyni i cukinii

Składniki

na ok. 15 placuszków

300 g dyni hokkaido (bez miąższu i skóry)

1 średnia marchewka

1 średnia cebula

1 mała cukinia

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

szczypta chilii

2 jaja

ok. 3/4 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)

olej/oliwa do smażenia

Przepis

Dynię obieram, usuwam miąższ i ścieram na tarce o grubych oczkach. Cukinię, marchew i cebulę również ścieram na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przekładam na 5 minut na sitko i czekam, aż puści sok, dodatkowo odciskam ją dobrze w dłoniach. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy do smaku. Na koniec wbijam jaja i dodaję mąkę, całość dokładnie mieszam (ciasto powinno być dość zwarte).

Na patelni rozgrzewam olej, łyżką formuję cienkie placuszki średniej wielkości, które smażę 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Następnie przekładam je na papierowy ręcznik, serwuję ciepłe np. z domowym sosem czosnkowym albo ketchupem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną