Szakszuka - jaja w pomidorach

Beata
Obiad
04.10.2015 0:44
Szakszuka - jaja w pomidorach

Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 5 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka cukru sól pieprz Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać czosnek drobno posiekany i smażyć pół minuty. Przyprawiam dosyć ostro, bo tak nam smakuje, ale to już rzecz smaku. Według mnie nie jest to żaden bałagan, ale bardzo smaczna potrawa. Przykryć patelnię pokrywką i na wolnym ogniu dusić około 10-15 minut. Jajka muszą się ściąć, ale żółtko powinno być płynne. Robię to danie już kolejny raz i bardzo mi smakuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/10/szakszuka-jaja-w-pomidorach.html