Tort traktor

Małgorzata
Ciasta
03.10.2015 10:12
Tort traktor

Bardzo duży, bardzo pracochłonny ale również bardzo smaczny. Składniki Biszkopt 5 szt ( 25×40 cm ) 5x 4 jajka 5x 1 szkl mąki 5x 3/4 cukru 5x łyżeczka proszku do pieczenia Krem 700 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady mlecznej 250 g czekolady białej Poncz 2,5 cytryny 5 szkl wody 2 łyżki cukru Dodatkowo ok. 1200 g masy cukrowej barwniki spożywcze dżem z czarnej porzeczki dżem wiśniowy 2 kieliszki ajerkoniaku klej spożywczy 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Krem maślany 300 g miękkiej margaryny lub masła 6-7 łyżek cukru pudu 1 łyżeczka soku z cytryny 7. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę. 4. Zostawiamy do ostygnięcia a potem wstawiamy oba garnki do lodówki na co najmniej 8 godzin. Tort z nutą ajerkoniaku na specjalnie zamówienie dla męża rolnika. Zostawiamy je na razie na osobnej desce. 5. Ubijamy na sztywno tuż przed przekładaniem biszkoptów. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru przez 15 minut. 11. Wstawiamy tort do lodówki na godzinę. Ponownie wstawiamy do lodówki. 12. Masę cukrową łączymy z barwnikami. 13. Wstawiamy do lodówki na noc. Smacznego!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/10/02/tort-traktor/

Małgorzata