Kostka kokosowa

Monika
Ciasta
02.10.2015 22:37
Kostka kokosowa

I ogólnie w całym wpisie dużo kokosu :) składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru 200 g wiórków kokosowych krem budyniowo-kokosowy 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5 l mleka 800 ml mleka 3 łyżki cukru 200 g masła 50 ml likieru o smaku kokosowym Canari 100 g wiórek kokosowych Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Ciasto jest mocno kokosowe bo i w kremie jest kokos i na wierzchu w bezie też kokos. Gorącą bezę od razu wyłożyć na dużą deskę i delikatnie odlepić papier do pieczenia, odstawić do wystudzenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Beza z kokosem Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Następnie dodać wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Blaszkę o tych samych wymiarach co piekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/10/kostka-kokosowa.html