Czekoladowe ciasto z gruszkami

Gosia
Ciasta
02.10.2015 10:54
Czekoladowe ciasto z gruszkami

W końcu ciasto to też uczta dla oczu, czyż nie? :) Polecam :) *przepis na ciasto z The Hummingbird Factory Cake days, z drobnymi zmianami Składniki na formę o wymiarach około 27 x 11cm: 130g mąki pszennej 60g ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 20ml pełnego mleka (1 łyżka plus 1 łyżeczka) 1 łyżka świeżo zaparzonej mocnej kawy, przestudzonej 190g miękkiego niesolonego masła 190g drobnego jasnego brązowego cuku (np. jasnego muscovado lub drobnego cukru trzcinowego) 3 duże jajka Polewa: 200ml śmietany kremówki 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 1 – 2 łyżki syropu złocistego, tzw. golden syrup (można pominąć) Październik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych miesięcy, zwłaszcza, gdy zaczyna się dniem tak pięknym, jak wczorajszy – z mglistym porankiem, kolorowymi liśćmi szeleszczącymi pod stopami, gdy maszerujemy rano do przedszkola i przecudnym, ciepłym popołudniem, które spędziłyśmy z Zuzią w ogródku, skacząc wokół zjeżdżalni i rozbijając bańki z naszej ogrodowej żabki :) Sięgnęłam po jeden z najlepszych przepisów na ciasto czekoladowe, jaki znam, dodając do niego gruszki i całe mnóstwo czekoladowego ganache, bo przecież nie można mieć zbyt dużo czekolady ;) Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, z delikatną nutką kawy, która uwydatnia jego smak. Gdy masa będzie jednolita, zmniejsz obroty miksera do średnich i wsypuj stopniowo przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem wymieszanym z kawą. Z całymi gruszkami upieczonymi w cieście nie tylko smakuje jeszcze lepiej, ale też wygląda po prostu wspaniale. Chociaż jesień niesie ze sobą krótsze dni, deszcze i wiatry, które tu w Irlandii potrafią naprawdę dać się we znaki, nie umiem jej nie lubić. Oczywiście możecie gruszki pokroić w dowolnej wielkości kawałki, jeżeli tak je wolicie, ja jednak polecam pozostawić je w całości. Tak, jesień zdecydowanie da się lubić :) Żeby uczcić tak piękny początek jesieni, upiekłam oczywiście ciasto :) Dodatkowo: 5 – 6 twardych gruszek (u mnie Rocha) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Upieczone pozostaw w formie przez kilka minut, po czym przenieś ostrożnie na kratkę do studzenia. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj, a następnie powciskaj w nie przygotowane wcześniej gruszki. Kremówkę podgrzej w rondelku, po czym zalej nią czekoladę z syropem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/10/02/czekoladowe-ciasto-z-gruszkami/