Jabłecznik z kokosem i bezą

Ewelina
Ciasta
29.09.2015 21:46
Jabłecznik z kokosem i bezą

Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 380g schłodzonego masła 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 2kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania + 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 9. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami. Beza: 7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu dodać kisiel i dokładnie wymieszać. 8. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. 2. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół. Przełożyć je na patelnię lub do garnka z grubym dnem, zagotować. Dodać cukier i podgrzewać, mieszając przez około 3-5 minut (powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe). Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Masa jabłkowa: 4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Piec przez około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe i przykryć je równomiernie bezą. 5. Budyń rozmieszać w 1 szklance soku jabłkowego i dodać go do smażonych jabłek, dokładnie wymieszać. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/jablecznik-z-kokosem-i-beza-na-kruchym-ciescie.html