Jabłkowa Symfonia

Ewelina
Ciasta
29.09.2015 21:44
Jabłkowa Symfonia

Krem budyniowy: 500ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek 1 łyżka masła 1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej) Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Ciasto z jabłkami Jabłkowa Symfonia Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Jedną łyżką masła roztopić na patelni, dodać jabłka i smażyć je przez około 5-10 minut, aż zmiękną (proszę od czasu do czasu zamieszać). Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Dodatkowo: około 210g podłużnych biszkoptów 2 czerwone galaretki 300ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru wiórki czekoladowe do posypania (można zastąpić kakao lub startą czekoladą) 8. Ugotować budyń z 2 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu w proszku, cukru i cukru wanilinowego. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części (patrz FILM). 12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. 13. Masa jabłkowa: 6. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 7. Jabłka zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Gdy się zagotuje, trzymać go jeszcze przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). 14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-jablkami-jablkowa-symfonia.html