- Czas przygotowania: 56 min
Składniki
Farsz
szpinak mrożony 450 g ( najlepszy brykiet )
ser biały twarogowy 400 g
czosnek 3-4 ząbki
cebula 2
oliwa do smażenia
masło 2 łyżki
przyprawy sól i pieprz.
Ciasto pierogowe
mąka orkisz drobny 1 i 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki + do podsypywania
jajko 1
oliwa 4 łyżki
gorąca woda 1 szklanka ( ile mąka zbierze )
jajko 1
sól 1/2 łyżeczki
Dodatki
cebula 3
oliwa do smażenia
masło 2 łyżki
dymka posiekana
Przepis
Cebulę obrać z łupiny, pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać dodać cebulę i masło, zeszklić. Dodać zamrożony szpinak, w czasie smażenia będzie stopniowo dochodził, a nadmiar płynu odparuje. Obrany czosnek, przecisnąć przez praskę, zmniejszyć moc palnika podsmażyć wszystko, co jakiś czas mieszając. Ostudzić, doprawić do smaku dodatkiem większej ilości pieprzu niż soli. Ser biały rozdrobnić widelcem, wymieszać ze szpinakiem.
Dwa rodzaje mąki, sól umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do mąki dodać rozkłócone jajko, z oliwą. Stopniowo wlewać gorącą wodę, mieszając łyżką zagarniając mąkę do środa, kiedy mąka zbierze cały płyn ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąka. Ciasto zagniatać parę minut, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto trzymać pod przykryciem, najlepsza będzie bawełniana ściereczka. Podzielić na parę części, z każdej rozwałkować cienko placek, wykrawać krążki od rantu szklanki. Na każdy krążek na środku nałożyć małą łyżeczkę farszu, zlepić dokładnie brzegi, tak aby farsz się nie wydostał na linię zlepienia. Przykryć ściereczką gotowe do gotowania pierogi, aby nie wyschły. Gotować większą partię w osolonym wrzątku ( około 15 sztuk). Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnie wody, po 2 minutach wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na płaskim talerzu.
Cebulę obrać z łupiny, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać, dodać cebulę z masłem, zeszklić. Polać pierogi, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.