Ciasto MAXI KING

Ewelina
Ciasta
31.08.2015 9:00
Ciasto MAXI KING

Składniki

Składniki na blaszkę 23x33cm:

Do przekładania:

około 400g herbatników

Na masę mleczną:

300g masła lub margaryny

1 szklanka mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii

400-500g mleka w proszku (nie w granulkach!)

Na masę kajmakową:

puszka gotowej masy krówkowej

Na polewę czekoladową:

2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej

100g orzeszków ziemnych niesolonych lub laskowych

1/3 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36%)

Przepis

Orzeszki grubo siekamy i podprażamy na słoty kolor na suchej patelni. Odstawiamy do wystudzenia.

Masa mleczna: mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier z wanilią lub przekrojoną na pół laskę wanilii i zagotowujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia (jeśli używaliśmy laski wanilii wyjmujemy ją). Masło ucieramy na jasny, puszysty krem. Stopniowo i na przemian dodajemy wystudzone mleko oraz mleko w proszku i ucieramy aż do wykończenia składników.

Masa kajmakowa: puszkę z masą krówkową zanurzamy na kilka minut w gorącej wodzie, następnie masę przekładamy do miseczki i mieszamy, aż kajmak będzie gładki.

Dno formy wykładamy pierwszą warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy mlecznej. Wykładamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak. Następnie wykładamy resztę masy mlecznej. Na masie układamy trzecią warstwę herbatników.

Polewa: czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Gdy się rozpuści dodajemy orzeszki, mieszamy i rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto schładzamy minimum 3 godziny, najlepiej smakuje po 12 godzinach schładzania.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną