Zupa krem z kurek

Ewelina
Zupy
29.08.2015 20:48
Zupa krem z kurek

Składniki

400 g kurek świeżych

warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por)

2 cebule

2 łyżki oliwy

ziele angielskie

listek laurowy

sól

świeżo zmielony pieprz

4 łyżki śmietany (18%)

Przepis

Oczyściłam grzyby (tak jak tutaj).

Ugotowałam wywar z warzyw (1 l). Wystarczy 15 minut. Warzywa wyjęłam, ziele i listek i por wyrzuciłam. Wywar odstawiłam.

W garnku rozgrzałam oliwę, wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszkliłam ją. Wrzuciłam kurki. Podsmażyłam około 7 minut, przyprawiłam pieprzem i solą.

Warzywa z wywaru pokroiłam i dodałam do kurek. Wymieszałam. Po 5 minutach smażenia na małym gazie wlałam gorący wywar z warzyw. Zostawiłam na małym gazie na 10 minut.

Zmiksowałam. Przyprawiłam solą i pieprzem, wsypałam posiekaną natkę pietruszki.

Krem rozlałam do miseczek, dodałam po łyżce śmietany i posiekany koperek. Do każdej miseczki włożyłam małe kurki.

Jest to łatwa i szybka do zrobienia zupa krem ze świeżych kurek. Dodam, że bardzo smaczna. Wobec tego, jeśli się na nią skusicie, życzę SMACZNEGO

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną