Staropolska drożdżówka

Małgorzata
Ciasta
24.08.2015 22:14
Staropolska drożdżówka

Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 500 ml mleka 3 jajka 1 i 1/4 szkl cukru 125 g margaryny 1/4 szkl oleju Kruszonka: 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki Moi domownicy przepadają za nią i nie mogą doczekać się, kiedy przestygnie a kosztowania nie kończą tylko na jednym kawałku. Odlewamy około pół szklanki do innego naczynia, dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki. Dzięki temu, że ciasto jest nadal dość ciepłe, proces ten powinien trwać najwyżej 1 godz. 4. Wrzące wlewamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką dosypując połowę mąki. Drożdżówka jest niezwykle miękka i rozpływa się w ustach. Powinna być dobrze schłodzona, ponieważ miękka będzie się rozpuszczała pod palcami. Kiedy wszystkie składniki połączą się, nakrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest gorące, więc nie radzę robić tego ręka. Za pomocą dłoni rozgniatamy margarynę w cukrze z mąką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/08/24/staropolska-drozdzowka/

Małgorzata