Domowe Batoniki a`la Bounty

Magdalena
Desery
20.08.2015 10:10
Domowe Batoniki a`la Bounty

Składniki na ok.15 sporej wielkości kulek i 6 mniejszych batoników: 200 g wiórków kokosowych 100 ml śmietany kremówki 70 g cukru pudru 70 g masła kilka kropel aromatu rumowego Polewa: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Kremówkę i masło podgrzewamy w garnku do momentu,aż masło się roztopi. Kiedy nasze kulki są już gotowe do polania czekoladą, przygotowujemy polewę, a raczej roztapiamy czekolady na parze lub w kąpieli wodnej. Nabieramy masę łyżeczką i w dłoniach formujemy kulki, ugniatając mocno masę w dłoniach. Każdą kulkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie i układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki,aby czekolada zastygła. Uformowane kulki układamy w zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki na min. 2 h. W domu wszystko można zrobić - jak się tylko chce :) Cierpliwość potrzebna jest w zgniataniu masy na kształt kulek i kostek. Kiedy masło się rozpuści, mieszankę kremówki i masła wlewamy do wiórków kokosowych, dodajemy aromat i mieszamy. Na drugi dzień pijąc kawę z przyjaciółką oblałam je czekoladą. W misce wiórka kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://blondynkagotuje.blogspot.com/2014/01/domowe-batoniki-ala-bounty.html