Porcja: 4 osoby Składniki: - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju - papryczka chili - 2 małe cukinie - 2 papryki czerwona i żółta - 250g groszku cukrowego - 400g pomidorów z puszki w kawałkach - 250g passaty pomidorowej - 1/2 szklanki wody - 3 łyżki posiekanego świeżego oregano - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka papryki słodkiej - sól i pieprz do smaku Wykonanie: - Rozgrzewamy głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem. - Następnie na patelnię dodajemy paprykę, cukinię pokrojone w grubą kostkę i groszek cukrowy w całości. Dusimy jeszcze 4-5 minut, na koniec dodajemy cukier, paprykę i jeszcze raz solimy i pieprzymy do smaku. Ja proponuję Wam leczo w wersji ostrzejszej z groszkiem cukrowym, który świetnie się sprawdza i trochę urozmaica tą potrawę. - Wlewamy olej i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i chili.