Sernik tiramisu

Gosia
Ciasta
08.08.2015 15:00
Sernik tiramisu

Dobrze, że od czasu do czasu możemy się tymi wszystkimi smakołykami podzielić z rodziną lub znajomymi, bo chyba byśmy popękali ;P Zwykle skłaniam się raczej ku prostym, codziennym ciastom, ale od czasu do czasu trzeba trochę zaszaleć, więc tym razem skusiłam się na coś nieco bardziej wykwintnego – sernik a’la tiramisu. Po pierwszym kęsie po prostu nie można się już oderwać ;) Polecam :) *przepis z tej strony, z drobnymi zmianami Składniki: Mieszanka kawowa: 1/2 szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy 2 łyżki likieru kawowego (u mnie Tia Maria) 2 łyżki cukru podłużne biszkopty lady fingers (zużyłam opakowanie o wadze 140g, około 24 sztuki) Masa serowa: 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 100g serka kremowego typu philadelphia (można dać twaróg) 2 duże jajka 2/3 szklanki kremówki 36% 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 łyżka kawy w proszku rozpuszczonej w łyżce wrzątku 1 łyżka ekstraktu z wanilii Może uda się wreszcie dokończyć malowanie skrzyń na warzywa, przesadzić rośliny, które wyrosły już ze swoich donic i nawet posadzić jeszcze jakieś nowe kwiatki :) Oprócz biegania po ogrodzie i wypraw na plac zabaw sporo czasu spędzam w kuchni, wykorzystując przypływ energii w najlepszy możliwy sposób, czyli piekąc :) Co prawda trudno to jeszcze nazwać prawdziwym latem, ale jest w miarę ciepło, a deszcze trochę odpuściły, więc spędzamy więcej czasu na zewnątrz i znów obudziła się we mnie nadzieja, że coś jeszcze z naszego ogródeczka będzie. Kremówkę ubij z cukrem pudrem niemal na sztywno, o czym dodaj do niej mascarpone z wanilią i zmiksuj krótko, aż całość dobrze się połączy. W tak przygotowanej mieszance zanurzaj na chwilę biszkopty, uważając, by się nie rozpuściły i układaj je ciasno na dnie formy. Na wystudzonym serniku ułóż kolejną warstwę biszkoptów nasączonych pozostałą mieszanką kawową, owiń go szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Masa mascarpone: 250g serka mascarpone 1 łyżka ekstraktu z wanilii 500ml śmietany kremówki (najlepiej 36%) 2 – 3 łyżki cukru pudru (do smaku) Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty na wierzchu, ale środek wciąż będzie nieco chybotliwy. Na koniec wlej do misy mieszankę kremówki z kawą i miksuj przez chwilę, aż wszystko się połączy. Jeżeli nie masz formy dość dużej, by pomieściła tortownice z sernikiem, możesz postawić naczynie żaroodporne lub inną formę wypełnioną wrzątkiem na dnie piekarnika. Formę owiń szczelnie z zewnątrz folią aluminiową, odłóż na bok i zajmij się przygotowaniem masy serowej. W misie miksera zmiksuj około 200g twarogu z 1/3 szklanki cukru, aż będzie puszysty i gładki. Do tego krem mascarpone i biszkopty nasączone słodką kawą z dodatkiem likieru oraz gruba warstwa kakao, które dodają deserowi elegancji i smaku, sprawiając, że całość można śmiało porównywać do słynnego włoskiego deseru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/08/08/sernik-tiramisu/