Czekoladowe ciasto z cukinią

Gosia
Ciasta
07.08.2015 11:58
Czekoladowe ciasto z cukinią

Polecam :) *przepis na ciasto z tej strony, krem zmieniłam Składniki: 2 szklanki cukru (dałam pół na pół drobny do wypieków i trzcinowy) 3/4 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki mleka około 2 i 1/2 szklanki tartej cukinii (u mnie ze skórką, ale może być obrana Teraz do ich gron dołączył kolejny wypiek z cukinią – aromatyczna, mocno czekoladowa babka z polewą, które z pewnością warto upiec choć raz, gdy cukinia w ogrodach aż prosi się, żeby z niej wyczarować coś pysznego :) ;P Nie, żebym miała coś przeciwko brokułom na talerzu, czy miseczce świeżych owoców, ale wiecie – czekolada, to jednak czekolada :) Ciasta z dodatkiem warzyw, czy owoców należą do moich ulubionych. Podgrzewaj w mikrofalówce, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada zacznie się rozpuszczać (można też zrobić to w rondelku, na małym ogniu). Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub kakao (u mnie duża forma na babkę o pojemności około 2 i 1/2l). U mnie w formie babki, ale równie dobrze można je zrobić w tortownicy lub dużej keksówce. ) Krem: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400g) 250g ciemne czekolady 70% kakao, posiekanej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym ostrożnie wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie. Piecz przez około 60 minut lub do momentu, gdy wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu. Ciasto jest przepyszne – mocno czekoladowe, nieprzesuszone, z pyszną czekoladową polewą, która smakuje trochę jak czekoladowe krówki. Z nieco większą ilością kremu może być nawet skromnym urodzinowym tortem dla jakiegoś wielbiciela czekolady.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/08/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinia/