Pierogi z truskawkami

Danka
Dania mączne
06.08.2015 13:22
Pierogi z truskawkami

Składniki: - 300 g przesianej mąki pszennej - szczypta soli - szczypta cukru - 1 łyżeczka oleju słonecznikowego - 200 ml ciepłej, przegotowanej wody Nadzienie: - około 300 g truskawek, przekrojonych na ćwairtki - 1-2 łyżki cukru Dekoracja: - kilka łyżek śmietany 18% bądź 30%- według uznania, bądź jogutru naturalnego - opcjonalnie: cynamon bądź cukier do posypania Przygotowanie: 1. Przygotować truskawki do nadzinia. 11. Odsączyć, najlepiej za pomocą cedzaka-łyżki cedzakowej i kłaść na tależu, tak by nie dotykały się na wzajem, by się nie skleiły. Jesli robimy większe pierożki wystarczy przekroić je na połówki, jesli są mniejsze na ćwiartki bądź na jeszcze mniejsze. Podawać na ciepło bądź schłodzone, polane schłodzoną śmietaną bądź jogurtem, można posypać całość cukrem bądź cynamonem. Stopniowo dodać wodę 5. Zagnieść ciasto, około 4-6 minut- powinno być delikatne i nie powinno mocno kleić się do rąk. 7. Wykrawać kółeczka szklanką 8. Na środej kółeczek kłaść po 1-2 łyżeczki nadzienia- w zależności od średnicy kółeczka. Nie może być jednak za sztywne ponieważ nie będzie się dało skleić pierogów z nadzieniem 6.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/08/pierogi-z-truskawkami.html