Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków, truskawki, mozzarella di bufala

Malgorzata
Obiad
14.07.2015 20:15
Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków, truskawki, mozzarella di bufala

- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać miód, ocet balsamiczny,pokrojone buraki i tymianek, dusić 2-3 minut, dodać kaszę, dusić dalej przez kolejną minutę. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella z mleka krowiego, a mniej cholesterolu. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Przełożyć do rondla, dodać łyżkę oliwy, 1/2 łyżeczki soli i dwie szklanki gorącej wody, gotować 15 minut na małym ogniu (kasza powinna wchłonąć wodę). Składniki: - 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej Kupiec, - 5 średnich buraków, - 3 łyżki octu balsamicznego, - 2 łyżki miodu, - 1 łyżka posiekanego tymianku, - oliwa, - sól i pieprz do smaku.