Zupa buraczkowo-granatowa

Ewelina
Zupy
09.07.2015 11:59
Zupa buraczkowo-granatowa

Składniki

50 g masła

2 średnie cebule

600 – 700 g surowych buraków

2 ząbki czosnku

200 ml soku z granatów

1,5 l bulionu z kurczaka

sól morska

świeżo zmielony pieprz

gałka muszkatołowa świeżo starta

50 g orzeszków piniowych

plasterki granatów do podania

Przepis

Buraki obrałam i pokroiłam w plastry.

Cebulę pokroiłam w kostkę.

Czosnek drobno posiekałam.

Orzeszki uprażyłam w piekarniku w temperaturze 200 °C (termoobieg) około 8 minut.

W dużym rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i po chwili, kiedy się zeszkliła i zmiękła dodałam buraki i czosnek. Wymieszałam i zostawiłam na gazie jeszcze około 5 minut. Wlałam sok z granatów i gotowałam do czasu odparowania nadmiaru płynu. Wlałam bulion, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykryłam i zostawiłam na gazie małym około 30 minut.

Gotową zupę zmiksowałam blenderem.

Przyprawiłam jeszcze do smaku i już można podawać.

Zupę podałam gorącą, posypaną na wierzchu orzeszkami piniowymi. Jako dodatek podałam grzanki z białego chleba i koziego sera.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną