Makaron z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym i orzechowymi pulpecikami

Szara
Obiad
07.07.2015 11:02
Makaron z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym i orzechowymi pulpecikami

Polecam SKŁADNIKI (4 porcje): MAKARON: - 2 duże cukinie (1 kg) SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY: - 250g pomidorków cherry (10-15 sztuk) - 1 średnia czerwona papryka (150g) - 1 świeży lub suszony daktyl - 1 ząbek czosnku - 2 suszone pomidory - 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin - 1 łyżeczka octu balsamicznego - 1/3 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki - 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - szczypta pieprzu cayenne ORZECHOWE PULPECIKI (ok. 30 sztuk): - 1 paczka migdałów (100g) - 1/2 paczki orzeszków ziemnych (75g) lub orzechów włoskich - 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych - 2 łyżki sosu sojowego Tamari lub zwykłego - 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin - 1/2 łyżki jasnej pasty miso - 1 daktyl (świeży lub suszony) - 2 suszone pomidory - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki ziaren kuminu - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki - 1 łyżka listków świeżego lub 1 łyżeczka suszonego oregano - 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1/3 łyżeczki ziaren kopru włoskiego - szczypta mielonego ziela angielskiego - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta pieprzu cayenne PRZYGOTOWANIE: 30 pieces): - 100 g almonds - 75 g peanuts or walnuts - 3 tbsp nutritional yeast flakes - 2 tbsp Tamari soy sauce or regular soy sauce - 1 tbsp extra virgin olive oil - 1/2 tbsp white miso paste - 1 date (fresh or dried) - 2 sun-dried tomatoes - 1 garlic clove - 1/2 tsp cumin seeds - 1/2 tsp smoked paprika - 1 tbsp fresh oregano leaves or 1 tsp dried oregano - 1/2 tsp ground black pepper - 1/3 tsp fennel seeds - a pinch of ground allspice - 1 tbsp lemon juice - a pinch of cayenne pepper PREPARATION: First prepare the meatballs. For me its the perfect summer meal. INGREDIENTS (4 servings): ZUCCHINI PASTA: - 2 large zucchini /courgettes (1 kg) TOMATO-PEPPER SAUCE: - 250g cherry tomatoes (10-15 pieces) - 1 medium red bell pepper (150g) - 1 fresh or dried date - 1 garlic clove - 2 sun-dried tomatoes - 1 tbsp extra virgin olive oil - 1 tsp balsamic vinegar - 1/3 tsp smoked paprika - 1/3 tsp pink himalayan salt - 1/4 tsp ground black pepper - a pinch of cayenne pepper NUT MEATBALLS (approx. Następnie przecedzamy makaron w durszlaku i pozostawiamy go jeszcze w nim na 1-2 minuty, aby dokładnie odciekł z wody. Z podanych proporcji wychodzi ich ok. 30 sztuk, możliwe, że nie zjemy ich wszystkich od razu, ale lepiej jest właśnie przygotować większą ilość, bo dzięki temu można je mieć zawsze pod ręką. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, pozostaną świeże do tygodnia, można je także przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy. Na myśl od razu przyszło mi danie, które już od dawna miałam w planach, czyli surowy makaron z cukinii. A, że mamy teraz najlepszy czas na zajadanie się dużą ilością świeżych warzyw i owoców, a do tego jest już sezon na cukinię, obsadziłam właśnie ją w roli głównej. Ale nie gotowy, ze słoika, a przygotowany ze słodkich, soczystych pomidorków koktajlowych z dodatkami, który robi się w 2 minuty. Jest to bardzo bogato zaopatrzony sklep, w którym do woli można wybierać w ciekawych, różnorodnych, a przede wszystkim naturalnych produktach. Bardzo się ucieszyłam z propozycji stworzenia ciekawego roślinnego posiłku z wykorzystaniem ich składników. Myjemy warzywa, usuwamy ogonki z pomidorków, wydrążamy i kroimy paprykę, obieramy czosnek, usuwamy pestkę z daktyla, jeśli trzeba. Całe danie jest wspaniałe, jest lekkie, ale można się nim najeść na dłuższy czas. Next drain the pasta in a colander and leave it there for a 1-2 minutes to drain evenly. Oczywiście jeśli nam go trochę zostanie, to można go przechować w lodówce do 3 dni, ale im bardziej świeży tym lepiej. Jeśli nie mamy ochoty na słodkie trufle, wtedy można sięgnąć właśnie po takie słone, orzechowe i bardzo aromatyczne kuleczki. (zabieg ten pozwala zachować jej chrupkość i sprężystość) Paseczki ścieramy do momentu w którym pojawią się pestki, wtedy przestajemy i pozostałą część cukinii używamy do czegoś innego. Które oprócz serwowania ich w takim daniu, mogą być świetną opcją na energetyczną, wytrawną przekąskę. But not a ready-made from the jar, but a fresh one, prepared with sweet, juicy cherry tomatoes that you can make in 2 minutes. Ponadto, aby jeszcze bardziej urozmaicić danie, przygotowałam pyszne i bardzo odżywcze pulpeciki z orzechów. A przede wszystkim, przygotowane jest z naturalnych składników, czyli takich, jakie lubię najbardziej. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy kilka minut, aż masa zamieni się w lepką kulę. Makaron z cukinii przygotowujemy ok. 5 minut przed spożyciem. Na stole kładziemy dużą miskę z wodą i kilkoma kostkami lodu. Sos także można przygotować z wyprzedzeniem, najlepiej rano. Momentalnie mój wzrok powędrował na dział z warzywami. Cukinia nadal będzie puszczać sok, dlatego danie wykładamy na talerz dosłownie minutę przed spożyciem. Wash the vegetables, remove green tops from the tomatoes, deseed and cut the bell pepper, peel the garlic, pit the date, if necessary. Bogate jest w wartościowe enzymy, które tracimy podczas obróbki termicznej. Następnie wrzucamy je do blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko. Place the strips in a prepared bowl, grate it to the point when you will see the seeds, then stop and use the rest of the zucchini for a different dish. Ze świeżej, surowej cukinii można przygotować wspaniałą, lekką i letnią alternatywę do tradycyjnego spaghetti.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/07/surowe-spaghetti-z-cukinii-z-sosem.html