Torcik ptysiowy

Dagmara
Ciasta
26.06.2015 20:29
Torcik ptysiowy

Składniki na ciasto: 375 ml wody 75 g masła szczypta soli 180 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 6 jajek Składniki na nadzienie: 500 ml śmietanki 30%, mocno schłodzonej szczypta soli 200 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 150 g truskawek 80 g malin 5. Na jeden pełny ptysiowy blat wykładamy połowę masy, kładziemy drugi pełny blat, wykładamy resztę masy, przykrywamy blatem z dziurką. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Do ostygniętego ciasta dodajemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i cukier puder. Wstawiamy z powrotem na ogniu i intensywnie mieszamy, aż ciasto stanie się błyszczące i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w narysowane kręgi - dwa pełne i jeden z dziurką, jak na zdjęciu poniżej. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie Ósmy kolor tęczy, nadzienie to moja inwencja twórcza ;) Truskawki kroimy na ćwiartki, maliny na połówki - owoce wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/06/torcik-ptysiowy-z-malinami-i-truskawkami.html