Rolada czekoladowa z bananem

Ewelina
Desery
16.06.2015 13:08
Rolada czekoladowa z bananem

Składniki

biszkopt:

3 jajka,

100 g cukru,

50 g mąki pszennej,

40 g mąki ziemniaczanej,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao.

krem:

250 ml śmietanki 30%,

1 łyżka cukru pudru,

2-3 łyżki kremu mleczny migdał Karmello,

1/2 łyżeczki kakao,

1 banan.

Przepis

biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao na końcu. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy krem i kakao, mieszamy do połączenia się składników.

Rozwijamy biszkopt i wylewamy na niego krem, układamy z brzegu banana i zwijamy ponownie. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Gorący biszkopt układamy na ścierce obsypanej cukrem i zwijamy w roladę (razem ze ścierką).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną