Pulpeciki drobiowe z kluskami śląskimi

Agnieszka
Obiad
12.06.2015 10:50
Pulpeciki drobiowe z kluskami śląskimi
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

KLUSKI

ziemniaki 1/2 kg

mąka ziemniaczana

żółtko 1 szt

sól pieprz do smaku

PULPETY

mięso mielone drobiowe 400 g

bułka 1/2 szt

mleko do namoczenia bułki

cebula 1 szt

żółtko 1 szt

sól pieprz do smaku

natka pietruszki posiekana 3-4 łyżki

śmietana do gotowania 200 ml

czosnek 1 ząbek

Przepis

Kluski śląskie.

Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , lekko przestudzić i ubić. wyciągnąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać żółtko jajka , odrobinę soli i pieprzu. Wyrobić gładkie ciasto. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć i zrobić w środku lekkie wgłębienie. Wrzucać na gotującą się wodę , gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pulpety:

Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę, żółtko, drobno posiekaną cebulę , sól pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Formować małe kulki. Smażyć na brązowo na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlać ciepłą wodą, zmniejszyć ogień i dusić ok 5 minut. Następnie odlać odrobinę wytworzonego sosu, dodać śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać do mięsa, Dusić ok 15 minut.

Wszystko podawać z mizerią z zielonego ogórka. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną