Sernik mocno czekoladowy

Ewelina
Ciasta
31.05.2015 11:38
Sernik mocno czekoladowy

Składniki

Spód:

200g herbatników

łyżka kakao

100g masła

Sernik:

(składniki w temp. pokojowej)

1kg serka waniliowego z wiadereczka

2 czekolady Goplana Klasyczna Gorzka 90g

180ml śmietanki 30%

3 jajka

2/3 szkl cukru

Dekoracja:

kilka truskawek

2 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g

Przepis

Spód: Herbatniki drobno rozkruszyć. Masło rozpuścić z kakao, wlać do herbatników i wymieszać. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. Dno tortownicy o śr. 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki.

Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i chwilę miksować aby jajka były tylko lekko ubite. Cały czas ucierając na średnich obrotach dodawać ser, śmietankę i rozpuszczone w kąpieli wodnej

czekolady Goplana Klasyczna Gorzka. Masę serową wylac na spód z herbatników. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Sernik piec 60 minut, następnie wyłączyć grzanie i studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy będzie zimny przełożyć do lodówki i chłodzić najlepiej całą noc.

Dekoracja: 1,5 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę z tego rozsmarować na serniku. Do reszty wsypać pozostałą, posiekaną czekoladę i mieszając rozpuścić bez podgrzewania. Dzięki temu czekolada po zastygnięciu będzie twarda i można będzie formować z niej dowolne kształty. Rozpuszczoną czekoladę Rozprowadzić cienką warstwą na zimnej powierzchni, np. metalowej blaszce. Można również zrobić na kawałku papieru do pieczenia esy-floresy i zwinąć aby utworzyć rulon. Wstawić czekoladę na chwilę do lodówki. Zeskrobywać nożem lub szpatułką. Wiórkami czekolady posypać sernik, udekorować truskawkami i rulonikami z czekolady.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną