Przepyszna zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku.

Julia
Obiad
27.05.2015 18:55
Przepyszna zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku.

Zapraszamy do przepisu: Składniki: 800ml wywaru mięsno-warzywnego (lub warzywnego) 400g zielonej soczewicy 300g mrożonego(lub świeżego) szpinaku 1 duży ziemniak (ok.90g) 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1-2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 pełna łyżeczka świeżo startej gałki muszkatolowej zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia -dodatkowo: śmietana, oliwa z oliwek, Pikantna mieszanka ziaren (firmy Ziarenkowo) Przygotowanie: - Szpinak rozmrażamy(jeśli mamy świeży blanszujemy gorącą wodą). Może zielonym, wiosennym kolorem uda nam się przegonić te brzydkie chmury (: Ostatnie majowe dni nas w ogóle nie rozpieszczają, pogoda jest jak najbardziej w kratkę, niezdecydowana i bardzo obrażalska (; Nie wiadomo w co się ubrać, nie ma zbytnio chęci do większego działania w trakcie dnia i bardzo brakuje ciepłych promieni słońca. Nie wiadomo w co się ubrać, nie ma zbytnio chęci do większego działania w trakcie dnia i bardzo brakuje ciepłych promieni słońca. Soczewicę przepłukujemy, namaczamy i gotujemy na półtwardo wedle przepisu na opakowaniu(jeśli będziemy ją gotować z dodatkiem ziół tj. liść laurowy lub ziele angielskie obniży to jej właściwości wzdymające). Ostatnie majowe dni nas w ogóle nie rozpieszczają, pogoda jest jak najbardziej w kratkę, niezdecydowana i bardzo obrażalska (; Przy tak brzydkiej, szarej pogodzie postanowiłyśmy zaserwować Wam odrobinę zieleni, a mianowicie szybką zupę krem z zielonej soczewicy, szpinaku, ziemniaka, czosnku i wyczuwalnej ilości curry. Przy tak brzydkiej, szarej pogodzie postanowiłyśmy zaserwować Wam odrobinę zieleni, a mianowicie szybką zupę krem z zielonej soczewicy, szpinaku, ziemniaka, czosnku i wyczuwalnej ilości curry. Gdy soczewica w wywarze będzie już dość miękka dodajemy do niej podduszone składniki z patelni i gotujemy aż do uzyskania miękkości wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy oliwę(1-2 łyżki), wykładamy na nią ziemniaki, gdy się przyrumienią - posiekany czosnek i smażymy do jego lekkiego ozłocenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://symfonia-smakow.blogspot.com/2015/05/122-straczkowa-przecieranka-czyli-zupa.html