Piramidka czekolada-jagoda na Dzień Matki

Danka
Przekąski
25.05.2015 14:34
Piramidka czekolada-jagoda na Dzień Matki

Składniki: (na 2 porcje) - śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml - 50 g jagód/borówek amerykańskich - 2 łyżki cukru białego - 15-20 ml wody - 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej - pół łyżeczki soku z cytryny - starta skórka z 1/4 cytryny - chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin na płasko- wymiary około: szerokość 1-1,5 cm długość 2-3 cm wysokość 1 mm; należy odczekać aż czekolada ostygnie, a następnie delikatnie odkleić chipsa od papieru. W lodówce od 30 minut do 2 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki Wyjmowanie deserów z foremek: Wyjąć deser z foremki- Podgrzać kilka sekund nóż nad gazem by był bardzo gorący- uważając by się nie poparzyć, przejechać wzdłuż krawędzi foremki jakbyśmy chcieli odkroić deser od foremki, Pod wpływem ciepła deser odejdzie bardzo gładko. 6. Do każdej z foremek, na warstwę czekoladową przełożyć po 2-3 łyżki konfitury jagodowej 7. Resztę konfitury zmieszać z drugą połową śmietanki i układać na warstwie konfitury. 3. Jagody podgrzać na patelni z wodą i cukrem aż do momentu aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, woda zacznie odparowywać a syrop który się utworzy musi bardzo zgęstnieć aż do utworzenia się niezbyt gęstej konfitury. Jeśli chodzi o spód- Można deser delikatnie podważyć by wyszedł z foremki, lecz jeśli jest bardzo uparty, można na moment- bardzo krótki wstawić go do talerza z gorącą wodą. 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę wlać do czekoladowej śmietanki bardzo szybko i dokładnie wymieszać i przełożyć masę do kokilek/foremek w kształcie piramidki, wstawić do lodówki by warstwa odrobinę stężała 5. - 2 łyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody - 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: 2. Śmietankę cytrynową układać na wierzchu piramidki 3. Dekorować chipsem czekoladowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/05/deser-piramidka-czekolada-jagoda-z.html