Drożdżówki z serem

Beata
Śniadania
24.05.2015 4:00
Drożdżówki z serem

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 35 g masła 25 g świeżych drożdży 2 zółtka 125 ml mleka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy sól Masa twarogowa: 500 g twarogu 1 jajko 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i jogurtem rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną. Chwytamy za dolną część ciasta i składamy do 1/3 (tak jak na fotografii), a następnie chwytamy za górną część i przykładamy. Do miski przesiać mąkę, dodać żóltka utarte z cukrem, roztopione i wystudzone masło, sól,ciepłe, ale nie gorące mleko,i wyrośnięte drożdże. Każdy pasek przekręcić w ósemkę i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić z ciasta kulkę, włożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy prostokąt . Twaróg roznieść widelcem wraz z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie połączyć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/05/drozdzowki-z-serem.html