Tort truskawkowy na Dzień Matki

Ewelina
Ciasta
21.05.2015 15:44
Tort truskawkowy na Dzień Matki

Składniki

Biszkopt:

4 jajka

3/4 szkl cukru

1/2 szkl maki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

Masa:

660ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis

2 łyżki cukru pudru

1/2 szkl gorącego mleka

2 czubate łyżki żelatyny

Wykończenie:

330ml śmietanki 30%

2 śmietan fixy

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kamis

1 łyżka cukru pudru

1/2 tabl. czekolady mlecznej

300-400g truskawek

Przepis

Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 2 części.

Przed ubijaniem śmietankę i misę miksera dobrze schłodzić. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, dodając do niej cukry i ciepłą żelatynę. Dobrze wymieszać. Truskawki opłukać (kilka odłożyć do dekoracji), osuszyć, obrać i pokroić na połówki. Wymieszać z masą. Spodni biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem cukru, włożyć do tortownicy. Wylać masę z truskawkami i przykryć drugim biszkoptem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na godzinę.

Śmietankę ubić z cukrami i śmietan fixem. Z tortu zdjąć obręcz, napączować górny biszkopt i całość dowolnie udekorować śmietanką. Czekoladę zetrzeć na tarce, obsypać boki i wierzch tortu. Na środku ułożyć truskawki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną