Rassolnik, czyli rosyjska zupa ogórkowa

Dagmara
Zupy
20.05.2015 19:25
Rassolnik, czyli rosyjska zupa ogórkowa
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Składniki:

2 litry wody

500 g karkówki, pokrojonej w plastry

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

6 ziaren pieprzu

1 cebula, drobno posiekana

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

4 ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach

woda z ogórków do smaku

1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach

1/2 szklanki kaszy pęczak

2 ziemniaki, pokrojone w kostkę

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

sól do smaku

2 łyżki oleju

Przepis

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy na nim mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy przez 70 minut na średnim ogniu.

2. W czasie, gdy nasz wywar się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 4 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Kaszę pęczak przygotowujemy o 5 minut krócej, niż podano na opakowaniu. Odstawiamy na bok.

3. Gotowy wywar przecedzamy, mięso odkładamy na chwilę na bok do lekkiego przestygnięcia, a następnie szarpiemy na małe kawałeczki. Do wywaru dodajemy kaszę, ogórki, podsmażoną marchew, poszarpane mięso i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i wodą z ogórków. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przed podaniem możemy zabielić śmietaną (ale nie musimy, i bez tego zupa jest bardzo kaloryczna ;)) Smacznego!

*** PO WIĘCEJ INSPIRUJĄCYCH PRZEPISÓW ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG! ***

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną