Kurczak w jogurtowej marynacie

Kasia
Obiad
08.05.2015 5:51
Kurczak w jogurtowej marynacie

Polecam :) Składniki: 500 – 700 g kurczaka (ja miałam podudzia z kurczaka) Marynata: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku 1/2 cytryny (sok i skórka) 1 łyżka oliwy 1 łyżka papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół (mieszanki tymianku, rozmarynu, oregano, bazylii itp.) pieprz Sosik: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ostrego sosu (może być ketchup) 1 ząbek czosnku sól pieprz Ponieważ zapomniałam, o tym kroku, kurczaka marynowałam tylko godzinę :) Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec w temperaturze 200°C przez ok. 35 minut. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Kurczaka bardzo dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na 3 h lub całą noc. Nie mówię tutaj o piersiach z kurczaka, które gotuję systematycznie, ale o udach i skrzydełkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ulubioneprzepisy.com/2013/07/15/kurczak-w-jogurtowej-marynacie/