Muffinki z masłem orzechowym i dżemem

Ania -
Ciasta
07.05.2015 6:50
Muffinki z masłem orzechowym i dżemem

SKŁADNIKI: 1,5 szkl mąki 1 szkl cukru (można użyć pół na pół biały i brązowy) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl mleka 1 duże jajko 1/3 szkl oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić łyżką cukru z prawdziwą wanilią)marmolada owocowa garść orzeszków arachidowych *marmolada musi być taka, żeby się nie rozpłynęła w trakcie pieczenia, może to być też kawałek owoca ale też niezbyt soczystego np. truskawka lub wiśnie z kompotu dobrze odsączone - jeśli nie macie pewności co do swojego dżemu to można go nałożyć po upieczeniu (przekroić muffinkę na pół i posmarować dżemem lub wydrążyć ostrym nożykiem dziurkę od wierzchu babeczki a otwór zakryć później orzeszkiem:) *marmolada musi być taka, żeby się nie rozpłynęła w trakcie pieczenia, może to być też kawałek owoca ale też niezbyt soczystego np. truskawka lub wiśnie z kompotu dobrze odsączone - jeśli nie macie pewności co do swojego dżemu to można go nałożyć po upieczeniu (przekroić muffinkę na pół i posmarować dżemem lub wydrążyć ostrym nożykiem dziurkę od wierzchu babeczki a otwór zakryć później orzeszkiem:) 1. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki - dżem ma być tylko na środku babeczki, ma nie dotykać ścianek foremki) i znów ok 1,5 łyżki ciasta. Całość ma zająć ok 3/4 foremki bo rośnie w trakcie pieczenia. 4. Orzeszki włożyć do woreczka i zmiażdżyć wałkiem do ciasta. W dużej misce wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Osobno wymieszać ze sobą składniki miokre - mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/05/muffinki-z-masem-orzechowym-i-dzemem.html