NADZIEWANE JABŁUSZKO

Bartek
Śniadania
06.05.2015 10:44
NADZIEWANE JABŁUSZKO

Składniki na dwie osoby : - dwa duże jabłka (ja kupiłem Championy) - pół szklanki płatków kukurydzianych - dwie łyżki brązowego cukru - dwie łyżki miodu - 1/4 szklanki rodzynek - pół szklanki orzechów włoskich - pół łyżeczki cynamonu - świeżo wyciśnięty sok z cytryny - świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy - dwie szczypty przyprawy korzennej - sześć goździków - dwie łyżki powideł śliwkowych - dwie łyżki śmietany 18 % Wierzch jabłka (tam, gdzie ogonek) obcinamy. A że na Święta zaopatrzyłem się w charakterystyczne dla tego okresu przyprawy tj. cynamon, goździki, przyprawa korzenna, o tyle było mi łatwiej. Akurat w TV oglądałem jakąś reklamę, gdzie zachwalane były jabłka z jednego z dyskontów. Tego dnia popołudnie spędzałem z córką w domu, a żona była w pracy. Gdy dodamy płatki, cukier, miód, orzechy, cynamon, soki, przyprawę korzenną, rodzynki i goździki zagniatamy farsz żeby wszystko ze sobą się dobrze połączyło. Przekładamy do miseczki, gdzie również umieszczamy pozostałe składniki, oprócz śmietany i powideł, które będą nam służyły jako sosy. Chciałem zrobić dla nas kolację i nie miałem pomysłu, co mogłoby być naszym ostatnim posiłkiem tego dnia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zcorkawsrodgarow.blogspot.com/2015/03/nadziewane-jabuszko.html