Brownie z batatów i daktyli

Szara
Ciasta
03.05.2015 7:32
Brownie z batatów i daktyli

;) SKŁADNIKI (forma 18x18cm, 9 porcji): - 1 duży batat (600g) lub 2 małe - 2/3 szklanki zmielonych migdałów (80g) - 1/2 szklanki mąki gryczanej lub mąki z brązowego ryżu (100g) - 20 małych świeżych daktyli lub 14 daktyli medjool - 4-6 łyżek surowego kakao lub zwykłego - 6 łyżek syropu klonowego lub innego ulubionego (lub 3 łyżki jeśli dodajemy daktyle medjool) - szczypta soli DODATKI (opcjonalne): - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - ziarna kakaowca - starta skórka z ekologicznej pomarańczy PRZYGOTOWANIE: Obieramy batata i kroimy go w niedużą kostkę. ;) Recipe from here INGREDIENTS (18x18cm baking dish, 9 servings): - 1 large sweet potato (600g) or 2 small - 2/3 C ground almonds (80g) - 1/2 C buckwheat flour or brown rice flour (100g) - 20 small fresh dates, or 14 Medjool dates - 4-6 tbsp of raw cacao powder or regular cocoa powder - 6 tbsp maple syrup (or 3 tbsp if you add Medjool dates) - pinch of salt EXTRAS (optional): - 1/2 block of dark chocolate - crushed cocoa beans - grated orange zest PREPARATION: Peel the sweet potato and cut it into small cubes. Świeże daktyle można spotkać w Auchan lub Almie (nie we wszystkich), w lodówkach koło działu warzywnego, a także w sklepach internetowych lub dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością. Na pewno można tutaj też użyć suszonych daktyli, wystarczy je jedynie namoczyć na 15 minut, dobrze odsączyć i zwiększyć ich ilość lub dodać więcej syropu słodzącego. A najlepsze jest to, że to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa, energetyczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub piknik. W przepisie Ella korzystała z daktyli odmiany Medjool, są one najlepsze i największe, ale też najdroższe, ja z powodzeniem zastąpiłam je tymi mniejszymi, zwiększyłam jedynie ich ilość. Steamed sweet potato, mixed with fresh, sweet dates, form a creamy base, few other, simple ingredients and no additional fat. And the taste ... Its moist, its sweet, its hard to resist. W misce mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy do nich zmiksowane bataty, całość mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem. Czyli tak jak lubię najbardziej ;) Przepis stworzyła Ella Woodward, która jest autorką strony Deliciously Ella, a także niedawno wydanej książki, o tym samym tytule, którą planuję zakupić. Polecam je wszystkim, choć lepiej nie być głodnym gdy się je ogląda ;) Wróćmy do przepisu. Ella ma swój kanał na Youtubie, na którym zamieszcza, krótkie filmiki ze swoimi przepisami. Słodki ziemniak, ugotowany na parze; zmiksowany ze świeżymi, słodkimi daktylami, tworzy kremową bazę, do tego proste dodatki i zero dodatkowego tłuszczu. Mix dry ingredients in a bowl, then add the potato mix. Stir well and transfer to a baking dish, lined with a baking paper. Kiedy tylko obejrzałam filmik z tym przepisem, od razu zabrałam się za jego przygotowanie. Następnie przekładamy ugotowanego batata do pojemnika blendera, dodajemy wypestkowane daktyle, syrop i miksujemy na gładko. After that put the cooked sweet potatoes into a blender container, add pitted dates, maple syrup and mix until smooth. Świeże daktyle są jednak od nich bardziej słodkie i miękkie, mają też więcej miąższu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/05/brownie-z-batatow-i-daktyli-weganskie-i.html